woensdag 13 augustus 2014

Een jeans herstellen


Er lagen hier heel wat broeken op de stapel "te recycleren". Tot ik op Facebook ergens een tip zag om de broeken toch nog te herstellen, natuurlijk kan ik die tip niet meer terugvinden. Dus indien jij de schrijver was en dit leest, alle krediet aan jou en laat maar een reactie achter zodat ik jouw naam hier kan noteren!
Ik probeerde het en het is eenvoudig en snel klaar! De broek kan weer even mee.
Edit: Na lang zoeken vond ik de naam! Els Maerevoet, dankzij jouw uitleg kon ik deze tip met vele mensen delen, waarvoor een dikke, welgemeende dank-je-wel!

Els is zelfstandig naaister, herstellen is niet enkel haar beroep, maar ook haar passie. Al 12 jaar lang heeft ze een retouche-atelier in Mechelen. Vigorous retouche atelier.  Deze vrouw kan toveren met naald en draad! Dus heb je kleding die je onherstelbaar lijkt...er is bijna niets onmogelijk voor Els!

Wat je nodig hebt is een stukje reparatiedoek, Te koop in mijn webshop.
Verder heb je natuurlijk garen nodig. Hoe dichter de kleur garen bij je broek past hoe minder de reparatie zichtbaar zal zijn. 

STAP 1
Bevestig het reparatiedoek langs de binnenkant van de broek. Bij mij was dit 15 seconden strijken. Volg de richtlijnen op de verpakking. Knip de hoeken rond zo blijft het beter vast zitten. 
STAP 2
Stik langs de goede kant van de broek lijnen in de breedte, ongeveer elke millimeter een lijn, tot 2 cm boven en onder de scheur. 
Daarna stik je in de lengte weer over de scheur. Links en rechts ook weer 2 cm voorbij de scheur. 
De binnenkant ziet er zo uit:
De buitenkant:
Dat is eigenlijk alles, het ziet er ingewikkeld uit, maar de herstelling is echt eenvoudig!
En voila, de broek kan weer gedragen worden!

17 opmerkingen:

 1. Wauw... Een openbaring hier! Enkel strijken bleef welgeteld twee dagen goed... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig! Ik had gedacht dat je het veel harder zou zien!! Mijn lievelingsbroek zo toch ook maar eens proberen te repareren...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je ziet er helemaal niks van!! Dat zou mij heel veel geld kunnen besparen gezien mijn broeken op die plek altijd kapot gaan en dit op een paar weken tijd.
  Bedankt voor de tip

  BeantwoordenVerwijderen
 4. WAAAAW! Ik ben nog maar een beginner, maar zo is het precies niet moeilijk om eens een jeans te repareren. Bij mij gaan ze ook telkens daar stuk, heb ze telkens in de vuilbak gezwierd, dit ga ik bij de volgende (hopelijk duurt dat nog heeeeeel lang) eens proberen. Als het mislukt is dat niet erg, want dan zit er in mijn hoofd dat het toch voor de vuilbak was :p

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb hier toevallig een lievelingsjeans liggen met een gat er in. Ik zal dit ook eens uittesten en wie weet kan ik hem nog een tijdje dragen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is echt een supertip! :-)
  En je ziet het allengs niet dat de broek gerepareerd is ... bij mij zag je altijd de draad duidelijk zitten.
  Zou je dat bij gewone katoenen broeken ook kunnen toepassen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Amai, eindelijk kan ik weer een heel pak broeken aandoen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vraagje : wat doe je met de losse draden van de scheur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die strijk ik mooi plat en leg dan het hersteldoek er op. Als je het hersteldoek dan vast strijkt kleven die losse draden mee vast. Dan begin ik te stikken. Komen er dan nog losse draden tevoorschijn dan knip ik ze af.

   Verwijderen
 9. vraagje: moet het reparatiedoek zijn of kun je ook een stukje stof gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ikzelf gebruik altijd reparatiedoek, het is stevig en omdat je het eerst vast strijkt blijft het goed zitten terwijl je stikt. Maar op facebook las ik ook al dat mensen gewoon een stuk van een andere jeans gebruiken.
   Ik heb er geen ervaring mee, dus kan niet zeggen of het vlot werkt.

   Verwijderen
 10. Ik repareer al jaren op deze manier allerlei scheuren. Ik gebruik daarvoor bijpassende stof. Ik spaar daarvoor oude broeken op. Werkt prima! Wees alleen niet te zuinig met het reparatielapje. Dan loop je het risico dat naast de reparatie plek een nieuwe scheur ontstaat. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw! Hier ben ik al heel m'n leven naar op zoek! Haha! Heb m'n kapotte jeans al voor vanalles gebruikt (tassen, (honden)speeltjes, rokken, jurkje). Omdat mijn broeken ALTIJD op die plek kapot gaan en ik dacht dat ze niet te repareren zijn. Wat een oplossing! Gauw een keer reparatiedoek kopen en heel veel verschillende kleurtjes blauw garen! Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wauw! Hier ben ik al heel m'n leven naar op zoek! Haha! Heb m'n kapotte jeans al voor vanalles gebruikt (tassen, (honden)speeltjes, rokken, jurkje). Omdat mijn broeken ALTIJD op die plek kapot gaan en ik dacht dat ze niet te repareren zijn. Wat een oplossing! Gauw een keer reparatiedoek kopen en heel veel verschillende kleurtjes blauw garen! Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk dat internet!
  Dag dames, ik ben, jaaa... een hetero man met vingers om te knutselen, te repareren en... te naaien. Ik had van jaren ver nog een hoop jeansbroeken bij elkaar gespaard die voor 95% dik in orde waren. Enkel inderdaad de slijtplekken tussen de billen weerhield mij om die nog aan te trekken, zonde vond ik dit; weg gegooid geld, dacht ik. Ik had enkel broeken reeds jaren geleden aan een ervaren stikster gegeven, die ze simpelweg snel-snel gewoon zonder reparatiedoek op een gelijkaardige manier dicht stikte. Desondanks mijn vraag om via stukken uit de oudste jeans te snijden en hen hiermee van binnenuit mee te repareren, kreeg ik ze steeds alleen dicht gestikt terug. Tot ik het dus zelf heb gedaan. En wat enig, ze zien er als nieuw uit.
  Mocht ik ooit in Mechelen komen, kom ik langs met een doos heerlijke pralines. Dit heb je dik verdient Els Maerevoet.
  Mijn naam is een alias, ter bescherming voor mezelf tegen te macho soortgenoten... lol.

  BeantwoordenVerwijderen