woensdag 13 augustus 2014

Een jeans herstellen


Er lagen hier heel wat broeken op de stapel "te recycleren". Tot ik op Facebook ergens een tip zag om de broeken toch nog te herstellen, natuurlijk kan ik die tip niet meer terugvinden. Dus indien jij de schrijver was en dit leest, alle krediet aan jou en laat maar een reactie achter zodat ik jouw naam hier kan noteren!
Ik probeerde het en het is eenvoudig en snel klaar! De broek kan weer even mee.
Edit: Na lang zoeken vond ik de naam! Els Maerevoet, dankzij jouw uitleg kon ik deze tip met vele mensen delen, waarvoor een dikke, welgemeende dank-je-wel!

Els is zelfstandig naaister, herstellen is niet enkel haar beroep, maar ook haar passie. Al 12 jaar lang heeft ze een retouche-atelier in Mechelen. Vigorous retouche atelier.  Deze vrouw kan toveren met naald en draad! Dus heb je kleding die je onherstelbaar lijkt...er is bijna niets onmogelijk voor Els!

Wat je nodig hebt is een stukje reparatiedoek, Te koop in mijn webshop.
Verder heb je natuurlijk garen nodig. Hoe dichter de kleur garen bij je broek past hoe minder de reparatie zichtbaar zal zijn. 

STAP 1
Bevestig het reparatiedoek langs de binnenkant van de broek. Bij mij was dit 15 seconden strijken. Volg de richtlijnen op de verpakking. Knip de hoeken rond zo blijft het beter vast zitten. 
STAP 2
Stik langs de goede kant van de broek lijnen in de breedte, ongeveer elke millimeter een lijn, tot 2 cm boven en onder de scheur. 
Daarna stik je in de lengte weer over de scheur. Links en rechts ook weer 2 cm voorbij de scheur. 
De binnenkant ziet er zo uit:
De buitenkant:
Dat is eigenlijk alles, het ziet er ingewikkeld uit, maar de herstelling is echt eenvoudig!
En voila, de broek kan weer gedragen worden!

39 opmerkingen:

 1. Wauw... Een openbaring hier! Enkel strijken bleef welgeteld twee dagen goed... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig! Ik had gedacht dat je het veel harder zou zien!! Mijn lievelingsbroek zo toch ook maar eens proberen te repareren...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je ziet er helemaal niks van!! Dat zou mij heel veel geld kunnen besparen gezien mijn broeken op die plek altijd kapot gaan en dit op een paar weken tijd.
  Bedankt voor de tip

  BeantwoordenVerwijderen
 4. WAAAAW! Ik ben nog maar een beginner, maar zo is het precies niet moeilijk om eens een jeans te repareren. Bij mij gaan ze ook telkens daar stuk, heb ze telkens in de vuilbak gezwierd, dit ga ik bij de volgende (hopelijk duurt dat nog heeeeeel lang) eens proberen. Als het mislukt is dat niet erg, want dan zit er in mijn hoofd dat het toch voor de vuilbak was :p

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb hier toevallig een lievelingsjeans liggen met een gat er in. Ik zal dit ook eens uittesten en wie weet kan ik hem nog een tijdje dragen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is echt een supertip! :-)
  En je ziet het allengs niet dat de broek gerepareerd is ... bij mij zag je altijd de draad duidelijk zitten.
  Zou je dat bij gewone katoenen broeken ook kunnen toepassen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Amai, eindelijk kan ik weer een heel pak broeken aandoen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vraagje : wat doe je met de losse draden van de scheur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die strijk ik mooi plat en leg dan het hersteldoek er op. Als je het hersteldoek dan vast strijkt kleven die losse draden mee vast. Dan begin ik te stikken. Komen er dan nog losse draden tevoorschijn dan knip ik ze af.

   Verwijderen
 9. vraagje: moet het reparatiedoek zijn of kun je ook een stukje stof gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ikzelf gebruik altijd reparatiedoek, het is stevig en omdat je het eerst vast strijkt blijft het goed zitten terwijl je stikt. Maar op facebook las ik ook al dat mensen gewoon een stuk van een andere jeans gebruiken.
   Ik heb er geen ervaring mee, dus kan niet zeggen of het vlot werkt.

   Verwijderen
 10. Ik repareer al jaren op deze manier allerlei scheuren. Ik gebruik daarvoor bijpassende stof. Ik spaar daarvoor oude broeken op. Werkt prima! Wees alleen niet te zuinig met het reparatielapje. Dan loop je het risico dat naast de reparatie plek een nieuwe scheur ontstaat. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw! Hier ben ik al heel m'n leven naar op zoek! Haha! Heb m'n kapotte jeans al voor vanalles gebruikt (tassen, (honden)speeltjes, rokken, jurkje). Omdat mijn broeken ALTIJD op die plek kapot gaan en ik dacht dat ze niet te repareren zijn. Wat een oplossing! Gauw een keer reparatiedoek kopen en heel veel verschillende kleurtjes blauw garen! Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wauw! Hier ben ik al heel m'n leven naar op zoek! Haha! Heb m'n kapotte jeans al voor vanalles gebruikt (tassen, (honden)speeltjes, rokken, jurkje). Omdat mijn broeken ALTIJD op die plek kapot gaan en ik dacht dat ze niet te repareren zijn. Wat een oplossing! Gauw een keer reparatiedoek kopen en heel veel verschillende kleurtjes blauw garen! Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk dat internet!
  Dag dames, ik ben, jaaa... een hetero man met vingers om te knutselen, te repareren en... te naaien. Ik had van jaren ver nog een hoop jeansbroeken bij elkaar gespaard die voor 95% dik in orde waren. Enkel inderdaad de slijtplekken tussen de billen weerhield mij om die nog aan te trekken, zonde vond ik dit; weg gegooid geld, dacht ik. Ik had enkel broeken reeds jaren geleden aan een ervaren stikster gegeven, die ze simpelweg snel-snel gewoon zonder reparatiedoek op een gelijkaardige manier dicht stikte. Desondanks mijn vraag om via stukken uit de oudste jeans te snijden en hen hiermee van binnenuit mee te repareren, kreeg ik ze steeds alleen dicht gestikt terug. Tot ik het dus zelf heb gedaan. En wat enig, ze zien er als nieuw uit.
  Mocht ik ooit in Mechelen komen, kom ik langs met een doos heerlijke pralines. Dit heb je dik verdient Els Maerevoet.
  Mijn naam is een alias, ter bescherming voor mezelf tegen te macho soortgenoten... lol.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gebruik je hiervoor een gewone rechte steek of een stretch? (gezien mijn jeans meestal we een beetje meerekt)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik gebruik een gewone rechte steek. Ik begrijp waarom je een stretchsteek zou gebruiken, maar het lapje reparatiedoek rekt niet mee. En omdat je in 2 richtingen over elkaar stikt geven de stiksels sowieso niet mee, dus dan heeft een stretchsteek geen zin.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En hoe doe je het drukwerk als de scheur deels onder en delen naast een zak zit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drukwerk moet zijn stikwerk

   Verwijderen
  2. Dan haal je de zak even los en naait die na reparatie weer vast.............

   Verwijderen
 17. Het reparatiedoek over de hele binnenkant strijken, stikken doe je tot tegen de rand van de zak, dus je zal in verschillende stappen moeten werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je kan ook een stukje jeans van een echt versleten broek als reparatie doek gebruiken. Doe ik al jaren en het werkt super!
  Ps ook de zijzakken van heren jeans zijn super om de zijzakken van dames jeans groter te maken; zodat je telefoon toch in je broekzak past! ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee dat is een goeie tip, die zakken van dameskleding zijn altijd zo klein.

   Verwijderen
 19. Ik doe er altijd spijkerstof achter. Van een niet meer passende ifniet meer te repareren broek. Werk ook heel goed. Doe het al jaaaaaaren zo, ik fiets nl veel en ben beetje zuinig... šŸ˜

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mijn zoon heeft een extra lange maat ( lengtemaat 38 in broeken) en dus duur, want ze zijn niet in de uitverkoop. Sterker: je moet er gauw bij zijn, anders zijn ze uitverkocht. Hij heeft dus een flink gat in zijn bijna nieuwe broek en dus ga ik die nu maken! Dank je wel voor de tip!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. In plaats van herstel stof gebruik ik een stuk van een pantykousje. Je rijgt dit rondom vast en gaat er met n zigzag steek overheen. Makkelijk en goedkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Als jullie dan toch de broeken of resten daarvan weggooien....niet in de prullenbak! Gewoon in de kledingbak deponeren, de stof wordt gewoon weer gebruikt namelijk. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Vraag me af hoe ik een rits moet maken. Rits zelf is prima maar, de stof daarnaast is bijna kapot waardoor het aan de voorkant vreemd zot. Rits gaat nog dicht maar gulp-gedeelte "staat open"

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoe pak je het aan als de scheur naast de naad loopt ? Haal je dan eerst de naden los, de stof repareren en dan de boel weer in elkaar zetten ?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dit is nou voorwaar die beste tip wat ek gekry het. Almal het jeans wat daar so geskeur is. Baie dankie!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dit is nou voorwaar die beste tip wat ek gekry het. Almal het jeans wat daar so geskeur is. Baie dankie!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. als je broek altijd op die plek stukgaat is het misschien een idee om er voor het dragen al reparatie doek in te strijken als je het ruim knipt kan je het op de naden vastzetten zodat je het niet ziet

  BeantwoordenVerwijderen
 28. En ook de kleur van de broek is meteen anders op de foto. Heel bijzonder

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Mijn goede spijkerbroek heb ik geknoeid met secondelijm, plekjes zijn aan de voorkant kniehoogte. Graag een tip hoe op te knappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoe kan ik dit het eenvoudigst oplossen..tussen de benen op de achterpijpen doorgescheurd .? Ik heb extra jeans stof can een ander broek op overschot....eventueel daar een stukje opzetten?

  BeantwoordenVerwijderen