donderdag 23 oktober 2014

Een jeans herstellen ter hoogte van de knie


Een jeans herstellen, legde ik eerder uit. Maar de vraag hoe je dat ter hoogte van de knie doet kwam meermaals mijn richting uit. 

Toen mijn shoonbroer zijn broek een scheurtje kreeg ter hoogte van de knie had hij er nier niets beter op gevonden dan het zelf te herstellen. Bij nader inzien was dat niet echt goed gelukt en werd de broek subtiel mijn richting uit geschoven. "Is dit minder zichtbaar te herstellen, denk je?" vroeg hij. Ik doe mijn best, beloofde ik.

Ik leg hier uit hoe ik het deed:
Haal herstellingen van de vorige hersteller er uit ;-)


Het scheurtje zat op de knie, een moeilijk bereikbare plaats voor de naaimachine!


Ik probeerde eerst met de broekspijpen op te rollen, maar op die manier was het te dik.



Als je er met de machine niet bij kan, moet je de naad open maken. (kijk eerst welk stiksel het éénvoudigst te herstellen is! bij jeans is de binnenbeennaad meestal afgewerkt met een plat sierstiksel, de zijnaad met een gewone steek)


Strijk een stuk herstelvlies over de scheur. Rond de hoeken af en knip het iets groter dan het scheurtje. Is de stof rond de scheur niet meer stevig, kleef het doekje dan ook over heel dat zwakke deel. Het reparatiedoek is te koop in mijn webshop


Lees de instructies op de verpakking ivm temperatuur van het strijkijzer en de tijd die het nodig heeft om stevig vast te hechten.


Neem nu je naaimachine en gebruik stikzijde die exact de zelfde kleur heeft als de broek.
Stik eerst in de breedte over de scheur (en eventueel het zwakke deel in de stof).


Stik daarna in de lengte over de scheur. Eindig altijd met de stiksels in de richting van de draden van de broek. Bij een jeans is dat meestal eerst in de breedte, dan in de lengte.
Daarna speld je de zijnaad terug dicht. Doe dit heel nauwkeurig, want door de 'washing' heeft een jeans veel kleurschakeringen, zeker ter hoogte van de knie!


Sluit de naad met een stevige draad.



Het eindresultaat. Van dichtbij valt het nog op maar van ver zie je er amper iets van. 
In het begin is het vliesje nog heel stug, maar na het wassen zal het steeds meer soepel worden.

7 opmerkingen:

  1. Deze tip ga ik opslaan en zeker gebruiken! Nog een klein vraagje: Als je over de scheur heen stikt, gebruik je dan een stop-steek? Of stik je gewoon uit de vrije hand?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Lieke,
      ik stik gewoon met een rechte steek. Maar ipv telkens mijn werk te draaien naai ik achteruit. Dus steeds een lijn vooruit en dan een lijn achteruit, hierbij telkens een millimeter opschuiven. Gaat snel op die manier!

      Verwijderen
    2. Zo doe ik het ook altijd. Gaat erg goed.

      Verwijderen
  2. en anders een andere broek wel het zelfde,de achter pand er af halen
    van voren an naaien waar stuk en een klap zak 4 zakken op datstuk van achter, maar die is alwegop naaien an de goed kant naar beneden stuk achter broek er op door stikken en dan de zij naden weer dicht en je heb bijna een nieuwe broek,
    zo doe ik dat de jongens van de zorg hebben allemaal zo,n met valse klep er op en zijn er bij mee

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik repareer mijn spijkerbroeken rigoureuzer: Gewoon een denimlap knippen uit een oude jeans en aan de buitenkant erop naaien. Zichtbare reparaties geven meer karakter aan een spijkerbroek. Zo heb ik een meer dan 20 jaar oude Lee jeans met minstens 60 reparaties erop/erin.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lukt dit ook met grotere, meer 'open' gaten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, maar hou er wel rekening mee dat het herstelde gedeelte niet meer mee rekt, wat lastig kan zijn als het een groot oppervlak is ter hoogte van de knie.
      Kijk hier maar eens, dan zie je wat voor grote gaten ik al herstelde ;-)
      http://handmade-mieke.blogspot.be/2014/08/een-jeans-herstellen.html

      Groetjes, Mieke

      Verwijderen